Suroviny
- hladká mouka 525 g + na poprášení
- cukr krupice 1,5 lžičky
- sušené droždí 1 lžička
- mléko 50 ml
- slunečnicový olej 1 lžíce + na potírání
- rýžový ocet 1 lžíce
Náplň
- vepřová pečeně (zbylá vepřová pečeně nakrájená na plátky)
- zelí (zbylé dušené)
Postup přípravy
- Ve velké míse promíchejte mouku, cukr a ½ lžičky soli. Droždí se špetkou cukru nechte rozpustit v 1 lžíci teplé vody a pak ho přidejte k mouce spolu s mlékem, olejem, octem a 200 ml vody. Spojte do těsta, případně přidejte trochu vody.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho 10 až 15 minut nebo až bude hladké. Vložte ho do olejem potřené mísy, přikryjte ji a těsto nechte na teplém místě kynout 2 hodiny nebo až zdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na čistou pracovní plochu a vybouchejte z něj vzduch. Rukama ho zploštěte, poprašte práškem do pečiva a pak 5 minut hněťte.
- Těsto vyválejte do válečku asi 3 cm silného a ten rozdělte na 18 kousků. Každý kousek rozválejte na ovál asi 3 až 4 mm silný a potřete ho trochou oleje. Vezměte si jídelní tyčinku a potřete ji také olejem. Položte ji doprostřed oválu těsta, ten přes ni přehněte a tyčinku vytáhněte.
- Složené ovály klaďte na plech vyložený papírem na pečení, přikryjte je čistu utěrkou nebo olejem potřenou fólií a nechte na teplém místě 1,5 hodiny kynout nebo až zdvojnásobí objem.
- Připravte si velký napařovák do hrnce s vodou, uveďte ji do varu a placky napařujte asi 8 minut, až vyběhnou (vařte po částech). Pak je rozevřete a plňte.
PRIMA TIP: Knedlíky bao jsou v Číně populárním způsobem, jak zhodnotit různé zbylé suroviny. Jako náplň je obzvlášť oblíbené pečené nebo grilované vepřové maso promíchané s typickými omáčkami (po 1 lžíci sójové, ústřicové, hoisin), svařenými se lžičkou namočeného škrobu a trochou cukru. Drobně nakrájené ochucené maso se dá také uzavřít dovnitř knedlíků a ty pak uvařit v páře nebo upéct. Dále můžete použít jakoukoliv pevnější zeleninu – mrkev, cuketu, bílou ředkev apod. – a nakrájenou na dlouhé sirky ji nechat krátce namarinovat v nálevu z octa (rýžového), soli a cukru. Zatímco knedlíky jsou v chuti jemné a neutrální, náplň by měla být ostřejší a pikantní, což nakonec platí i pro „českou“ variantu.
Bao s vepřo zelo Zdroj: L. A. CREATIVE FOOD / ALENA HRBKOVÁ