Suroviny
- cibule 1 kus
- citronová šťáva 90 ml
- vinný ocet 1 dávka
- hořčice 10 ml
- filet z ančoviček 2 kusy
- kapary 20 g
- směs mladých salátů 1000 g
- brambory 500 g
- haricoty 350 g
- olivy 90 g
- steaky z tuňáka 4 kusy
- sůl 1 špetka
- olivový olej 70 ml
- česnek 1 kousek
- rajče 2 kusy
- bazalka 17 lístky
- pepř 1 dávka
- pepř 1 špetka
- olivový olej 80 ml
- vejce 2 kusy
Postup přípravy
Buďte o krok napřed: počítejte s 30 minutami na marinování tuňáka
Speciální výbava:
rošt na zeleninu
Vybírejte si:
haricoty jsou tenounké francouzské fazolky, koupíte je ve specializovaných odděleních potravin nebo u svého zelináře, jinak samozřejmě použijte obyčejné fazolky, které seženete bez obtíží
Připravte si:
na zálivku:
trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy, trochu červeného vinného octa, 10 ml dijonské hořčice, 1 nakrájený stroužek česneku, špetku soli, špetku čerstvě namletého černého pepře, 70 ml extra panenského olivového oleje, 1-2 filety z ančovičky, opláchnutých, osušených a nasekaných, 20 g kaparů, 12 listů bazalky, najemno nasekaných, 4-6 listů bazalky na oblohu
na salát:
4 silnější steaky z tuňáka, 80 ml extra panenského olivového oleje, 80 ml čerstvé citronové šťávy, kuličkový černý pepř, čerstvě namletý černý pepř, 500 g malých červených brambor, oloupaných a rozpůlených, 350 g zelených haricot nebo obyčejných zelených fazolek, 1 větší cibule, oloupaná a nakrájená na 12 částí, asi 1 kg a půl mesclunu (mix mladých salátů), 2 větší zralá rajčata, nakrájená na měsíčky, 2 natvrdo vařená vejce, nakrájená na měsíčky, 90 g niçoise nebo jiných černých oliv, omytých a osušených
a směs mesclun:
mesclun je směs mladých salátů. Může se v něm objevit rukola, hlávkový salát, polníček, zelená hořčice, baby špenát a jiné zelené listy. Koupíte ho ve specializovaných obchodech s potravinami a ve většině supermarketů. Samozřejmě si ho můžete připravit i doma kombinací zmíněných druhů, jde jen o to, aby byly saláty mladé a jejich lístky drobné.
pusťte se do toho:
1. Začněte se zálivkou. V míse smíchejte citronovou šťávu a vinný ocet, hořčici a česnek. Dochuťte solí, pepřem a pokračujte, dokud se sůl nerozpustí. Zlehka vmíchejte olivový olej, pak přidávejte ančovičky, kapary a bazalku. Ochutnejte a případně dochuťte octem nebo solí. Zálivka má být dost kořeněná. Nechte ji uležet.
2. Teď přijde na řadu salát. Tuňákové steaky vložte do mělké nádoby spolu se dvěma lžícemi olivového oleje a stejným množstvím citronové šťávy. Přidejte mořskou sůl a kuličkový černý pepř. Několikrát rybu otočte a nechte 30 minut marinovat v ledničce.
3. Brambory vhoďte do středně velkého hrnce s osolenou vodou. Pod pokličkou přiveďte do varu, snižte teplotu a vařte doměkka 8 až 10 minut. Vyndejte brambory pomocí naběračky s odkapávacím otvorem. Vložte je do cedníku, opláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Vodu v hrnci opět uveďte do varu. Přidejte fazolky a ostatní zeleninu. Zhruba minutu ji povařte ve vroucí vodě, aby byla jemně křupavá. Fazolky slijte, propláchněte studenou vodou a znovu přeceďte.
4. Připravte gril na maso. Vyžeňte teplotu na střední až vysokou.
5. Gril na zeleninu očistěte a pět minut jej předehřejte. Promíchejte brambory, zelené fazolky, cibulky se zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje a dochuťte solí i pepřem. Směs dejte na gril a otáčejte ji kleštěmi, dokud není vše opečené po obou stranách (3-5 minut na každé straně). Hotové přesuňte na tác a nechte vychladnout.
6. Okartáčujte a naolejujte rošt. Tuňákové steaky nechte odkapat a uložte na rošt. Propečte je na medium. Položte tuňáka na prkénko, nechte ho 3 minuty vydechnout a pak jej nakrájejte na nudličky.
7. Před servírováním umístěte mesclun do středu větší mísy a nápaditě ho ozdobte rajčaty, fazolkami, brambory, cibulkou, vařenými vejci a olivami. Na vrchol salátu nasypte tuňáka. Promíchejte zálivku a salát zalijte. Ozdobte bazalkou a noste na stůl.
tip: „Pokud nemáte rošt na zeleninu, zachovejte klid a grilujte fazolky spíchnuté špejlí k sobě. Díky tomu se vám nezaneřádí rošt a fazolky zachráníte do salátu.
Grilovaní povýší salade nicoise na nezapomenutelný hlavní chod. Kromě tuňáka můžete na rošt dát i brambory, cibuli nebo zelené fazolky. A pokud ho nechcete jíst zatepla, můžete si vše na grilu předpřipravit. Je to praktické.“