Suroviny
- vepřové maso 500 g
- česnek 5 kus
- rozmarýn 5 kus
- brambory 6-8 kus
- parmezán
- máslo
- mléko 300-400 ml
- muškátový oříšek
- tuňák (160 g)
- majonéza
- olivový olej
- mléko
- kapary
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Vepřovou pečeni prošpikujeme malými kousky česneku a pár jehličkami rozmarýnu po celém objemu pomocí vpichu nože. Poté polijeme olivovým olejem a obalíme ve směsi koření (česnek, rozmarýn, pepř – dle chuti). Na konec zavážeme kýtu se dvěma snítkami rozmarýnu a naložíme do olivového oleje cca 1 cm vysoko nalitého do pečicí misky. Vložíme stroužky česneku, zbytky rozmarýnu a koření. Naložíme minimálně na 5 hodin – občas otočíme. Pečeme při 180 °C uprostřed trouby cca 50 minut. Občas otočíme. Maso by nemělo být úplně upečené a suché. Nakrájíme na velmi tenké plátky.
- Bramborové pyré: Uvaříme brambory doměkka. V hrnci na středním ohni rozpustíme cca 50 g másla a přidáme protlačené brambory z mačkadla. Promícháme a přiléváme mléko. Nakonec přisypáváme plnou hrst strouhaného parmezánu. Nakonec podle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Výsledek by měl být lehce řidší než běžná bramborová kaše.
- Tuňáková omáčka: Do mixéru dáme dvě balení tuňáka, včetně oleje. Přidáme velkou lžíci majonézy, lžíci mléka a dvě lžičky kapar a lžíci šťávy z nich. Vše smícháme do krému. Při mixování můžeme pomalu přilévat olivový olej. Nakonec osolíme a opepříme. Měl by vzniknout hustější krém. Řídkost docílíme jak přilitím oleje, tak i šťávou z kapar. Servírujeme tenké plátky masa s pyré a tuňákovou omáčkou na stranách.