Suroviny
- vepřové maso 2 -
- brambory 1 kg
- sůl - -
- smetana na vaření 2 PL
- slanina 15 dkg
- cibule 1 -
- máslo 125 g
- koření pepř - -
- tymián - -
- olivový olej - -
- worchester omáčka - -
- sójová omáčka - -
- hladká mouka - -
- pažitka - -
Postup přípravy
- Panenku si rozdělíme na stejně velké špalky a v misce si ji naložíme v olivovém oleji a s tymiánem, necháme si ji naloženou aspoň 2 hodiny. Poté ogrilujeme a v pečicí misce dáme do trouby rozpálené na 180 °C na 12 minut. Po vyndání rozkrojíme, panenka musí být růžová a šťavnatá. Ze zbylé šťávy si uděláme omáčku, přidáme ještě máslo a za stálého míchání zaprášíme moukou, aby se šťáva trošku zahustila.
- Brambory oloupeme a dáme vařit, na másle si orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, a až cibulka bude hezky osmažená, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Až se brambory uvaří, slijeme vodu, rozmačkáme šťouchadlem, přidáme máslo a půl kelímku smetany na zjemnění. Nasypeme cibulku se slaninou a zamícháme. Při podávání brambory posypeme čerstvou pažitkou