Suroviny
- hovězí svíčková 1 a 1/2 kg
- slanina 150 g
- mrkev 5
- petržel 1
- celer 1
- cibule 3
- smetana ke šlehání 1
- směs koření (na svíčkovou v pyramidě)
Postup přípravy
Omáčka
- Maso očistíme, prošpikujeme libovou slaninou, osolíme a necháme na sádle zatáhnout ze všech stran. Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a necháme osmahnout na másle s trochou sádla, octu a hořčice v zapékací míse.
- Jakmile je hotovo, přidáme hovězí vývar a koření na svíčkovou v pyramidě. Pečeme v troubě 2 hodiny (cca 10 minut na plný výkon trouby, než se zahřeje nádoba, pak snížíme na 180 °C).
- Základ rozmixujeme, dochutíme šlehačkou a provaříme. V případě potřeby zahustíme 1 lžící hladké mouky.
Karlovarské knedlíky
- Rohlíky nakrájíme na kostky. V kastrolku si rozpustíme máslo, odstavíme a přidáme 6 žloutků, mléko a sůl. Touto směsí zalijeme rohlíky a opatrně zamícháme spolu s petrželkou.
- Z 6 bílků si vyšleháme sníh a ten opatrně zapracujeme do směsi. Pak si nachystáme tlačenkové střívko vel. 8, do kterého naplníme směs a utáhneme špagátkem. Vaříme 20–25 minut ve vroucí osolené vodě.
Autor receptu: Ludmila Malinová