sójové výpečky
bramborové knedlíky
- sůl špetka
- brambory 700 g
- vejce 1 kus
- hrubá mouka 200 g
zelí
- bílé kysané zelí 600 g
- sůl špetka
- cukr 1 lžíce
- kmín špetka
- cibule (menší) 1 kus
- slunečnicový olej 1 lžíce
- hrubá mouka 1 lžíce
Postup
- Bramborové knedlíky: Uvaříme brambory ve slupce (nejlépe 1 den předem). Po vychladnutí brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše prohněteme rukama a pořádně propracujeme. Když je těsto řádně zpracované, uválíme z něj válečky – knedlíky. Nakonec si postavíme vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Do této vařící vody ponoříme knedlíky a vaříme je 10–12 minut.
- Sójové výpečky: Sušené kostky uvaříme ve vodě do měkka spolu se solí, pepřem, chilli a kmínem. Slijeme, dáme na pekáč s olejem, přidáme česnek a cibuli a pečeme cca 30 minut na 170 °C. Dle potřeby dochucujeme a podléváme.
- Bílé zelí: Orestujeme cibuli a přidáme zelí, vodu, kmín a sůl. Uvaříme a dochutíme cukrem. Zahustíme moukou.
Autor receptu: Luboš Hlavinka