Suroviny
- mrkev 400 g
- kmín 2 ML
- chilli 1-2 špetky
- česnek 2-3 kusy
- tymián 4 snítky
- olivový olej
- vinný ocet
- citron 1/2
- avokádo 3
- vinný ocet
- ciabatta 4x1 ks
- salátové listy hrsti
- řeřicha
- jogurt 150 ml
- semínka 4 PL
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C, mrkev připravte metodou parboiling – to je: ponořte omytou mrkev do vařící osolené vody na 10 minut na stupni teploty někde napůl, po deseti minutách vyndejte a dejte do mísy s ledem, aby se mrkev přestala vařit. Mrkev má být téměř uvařená. Potom ji osušíme a dáme na plech. Zatímco se mrkev připravuje, připravíme si paličku a hmoždíře a rozdrtíme kmínová semínka, chilli (kdo chce, není nutné), sůl a pepř. Přidáme česnek a lístky tymiánu a opět rozdrtíme, dokud nevznikne pasta. Cílem je vytvořit a smíchat všechny tyto chutě do sebe. Přidáme dostatek extra panenského olivového oleje, aby pokryl pastu, a trochu vinegaru. Dál zamícháme vše dohromady a nalijeme přes mrkve na plechu, aby byly dobře pokryté. Přidáme půlku pomeranče a půlku citronu na plech, uříznutou stranou dolů. Budou se péct zároveň s mrkví a jejich šťáva může být použita jako základ dresinku. Necháme v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebudou dozlatova opečené.
- Během toho, co se peče mrkev, rozkrojíme avokáda, odstraníme pecku, potom nakrájíme podélně na plátky a položíme do velké mísy. Hotovou, opečenu mrkev vyndáme z trouby a dáme na avokáda do mísy, opatrně, použijeme kleště – vymačkáme šťávu z opečeného citronu a pomeranče do mísy a přidáme stejné množství extra panenského olivového oleje a trochu pokapeme červeným vinným octem. Vše osolíme, opepříme a mírně přelijeme dresinkem z hmoždíře přes mrkev a avokádo. Promícháme, ochutnáme a případně dochutíme.
- Krajíce ciabatty dáme do toustovače, poté je nakrájíme na malé kousky a přidáme do mísy s mrkví a avokádem. Smícháme dohromady, nahoru položíme salátové listy, řeřichu a můžeme servírovat. Individuálně dáme každému lžíci jogurtu na salát a na pánvi lehce opraženou směs semínek, a ještě můžeme lehce zakápnout extra panenským olivovým olejem.