Sýrová omáčka
- zakysaná smetana 250 g
Hořčičná omáčka
- hořčice 2 lžíce
Grilovaná zelenina
- batát
Postup přípravy
- Maso si naložíme den dopředu do rýžového oleje, který se nepřepaluje, takže je vhodný pro vysoké teploty. Dále steaky posypeme rozmarýnem a pepřem. Vše promícháme a dáme odležet do druhého dne do lednice. Hodinu před grilováním vyndáme z lednice, aby maso nedostalo teplotní šok. Pánev či gril potřeme olejem, rozpálíme a položíme na ně steaky. Na středně propečený stačí čtyři minuty, na růžový 2,5 minuty z každé strany. Všechny ogrilujeme a dáme na plech do trouby vyhřáté na 150°C na asi 15 minut.
- Grilovaná zelenina: Zeleninu očistíme a nakrájíme, na plechu zakápneme olejem a posypeme rozmarýnem a tymiánem. Batáty očistíme a nakrájíme na pravidelné hranoly a dáme na druhý plech. Bohatě zakapeme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem, tymiánem, osolíme a opepříme. Oba plechy vložíme zároveň do trouby vyhřáté na 180°C, kontrolujeme, otáčíme, stačí asi čtvrt hodiny.
- Sýrová omáčka: Hrušku očistíme, nakrájíme na kostky, cibuli na kostky, nivu na kostky a vše vložíme do mísy. Vše rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, pepř a podáváme.
- Hořčičná omáčka: Šťávu z masa v troubě použijeme jako základ omáčky. Šťávu dáme na rozpálenou pánev, přidáme víno, dijonskou hořčici, provaříme tři minuty. Poté vypneme, přidáme zakysanou smetanu, přendáme do misky a podáváme.