Suroviny
- sojové maso (plátky) 2 balíčky
- eidam 125 g
- tofu (uzené) 125 g
- vejce
- žampiony
- česnek 4 stroužky
- zeleninový bujón 2 kostky
- cibule 1
- plnotučná hořčice
- oregano
- olej
Trojobal
- vejce 3
- strouhanka 250 g
- hladká mouka 125 g
Postup přípravy
Řízečky
- Sójové plátky uvaříme ve vodě s bujónem a prolisovaným česnekem (pokud vaříme víc než 8 řízků, použijeme bujóny dva).
- Z vychladlých plátků lehce vymačkáme vodu a každý plátek rozkrojíme tak, aby vznikla kapsička (plátek nesmí být rozkrojen úplně, jinak by se špatně obaloval).
Náplň 1
- Uzené tofu a eidam nakrájíme na menší kousky (plátky), každou kapsičku promázneme hořčicí.
- Vložíme do ní plátek tofu a eidamu, posypeme trochou oregana.
Náplň 2
- Cibuli a žampiony nasekáme najemno. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme žampiony. Po chvíli přidáme vejce a vymícháme vaječinu.
- Pak obalujeme klasicky jako řízek. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
Bramborovo-celerové pyré
- Brambory a celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme v osolené vodě cca 10–15 minut na vyšším plameni, dokud nezměknou. Vodu slijeme, brambory i celer trochu rozmačkáme a přidáme máslo a pepř.
- Ručním mixérem začneme mixovat na kaši a postupně přiléváme mléko, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Podle chuti můžeme ještě přisolit.
Autor receptu: Josef Ducký