Domácí noky
- sůl
- brambory 750 g
- hladká mouka 250 g
- muškátový oříšek
- parmezán 2 lžíce
- žloutek 2
- pepř
Postup přípravy
- Bylinky opláchněte a nasekejte v mixéru najemno, dobře vám v tomto případě poslouží i tyčový mixér se sekacím nástavcem. Přidejte na kostičky nakrájený bílý chléb, citronovou kůru, pepř a sůl a vše ještě jednou promixujte, aby vznikla jemná směs. Vyndejte sekací nože a vše promíchejte s olivovým olejem, aby vznikla hustá, ale pohromadě držící pasta.
- Panenku osolíme, opepříme a zatáhneme na rozpáleném oleji v pánvi. Panenku potřete připravenou pastou a vložte do trouby vyhřáté na 170°C asi na 10 minut.
- Domácí noky: Troubu rozehřejeme na 140°C. Do pekáče nasypeme mořskou sůl. Brambory omyjeme, osušíme a položíme do pekáče na vrstvu soli. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny (dle velikosti brambor) doměkka. Vychlazené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Vše smícháme v misce a vypracujeme těsto, z něhož vyválíme válečky o dvoucentimetrovém průměru a nožem nakrájíme jednotlivé nočky. Ty vkládáme do vroucí vody, promícháme opatrně ode dna, a když vyplavou, máme hotovo.