Ossobuco s milánským rizotem
Zdroj: archiv TV Prima
Ossobuco s milánským rizotem
Zdroj:
archiv TV Prima
Moje hodnocení
61x
„Osso“ je italsky kost, „buco“ znamená díra, tedy kost s dírou. Základem jídla je totiž plátek masa z telecího kolena uříznutý napříč i s kostí z dolní části nohy (kližky). A k milánské specialitě se nejlépe hodí i milánské rizoto, žluté po šafránu.
Troubu si předehřejeme na 170°C a rozpálíme hrnec. Maso si na několika místech nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce, přebytečnou mouku oklepeme. Telecí dáme na rozpálenou pánev a do zlatova opečeme ze všech stran. Poté dáme stranou a necháme chvíli odpočinout. Na stejném základu opečeme cibulku s pancettou, přidáme česnek, mrkev a řapíkatý celer. Když je zelenina dozlatova, přidáme protlak. Nakonec přilijeme 150 ml vína a vývar. Maso vložíme do pekáče a zalejeme plechovkou s celými rajčaty. V troubě pečeme minimálně hodinu a půl, než se maso začne rozsýpat. V půlce pečení otočíme, ať se šťáva pořádně promísí s masem. Několik minut před koncem posypeme gremolátou a dopečeme už odklopené.
Milánské rizoto: Ve vyšším kastrolu rozpustíme 40 g másla a orestujeme cibulku nakrájenou najemno. Přidáme morek, který se po chvíli rozpustí, a zasypeme rýží. Podlijeme bílým vínem a dobře promícháme. Když se alkohol vyvaří, přidáváme postupně po částech vývar, aby se rýže dobře provařila a nasákla.
Nakonec přidáme šafránové pestíky a šafrán v prášku rozmíchaný ve vlažné vodě. Když rýže zežloutne, kastrol stáhneme z ohně a vmícháme zbytek másla. Posypeme strouhaným parmazánem, dochutíme solí a můžeme podávat.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.