Suroviny
- filet z lososa 5
- směs koření (dle chuti)
- zelený chřest 1 kg
- brambory 750 g
Holandská omáčka
- žloutek 4
- máslo 200 g
- citronová šťáva
- bílý pepř
- sůl
Postup přípravy
Brambory
- Omyté brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě.
- Chřest neloupeme, ořízneme pouze dolní třetinu a uvaříme odděleně v osolené vodě.
Holandská omáčka
- Máslo rozehřejeme v kastrůlku. Ve vodní lázni šleháme žloutky s osmi lžícemi chřestového vývaru, pepřem a solí.
- Zvolna přiléváme máslo. Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou.
Losos
- Lososa očistíme, osušíme, potřeme olejem, osolíme, opepříme, můžeme pokapat pár kapkami citronové šťávy. Poté dáme do předehřáté trouby a pečeme 5 až 10 minut, dle velikosti ryby.
- Hotového lososa podáváme s vařenými brambory a chřestem, které přelijeme teplou holandskou omáčkou.
Autor receptu: Patrick Jelinek