Suroviny
- máslo 1 lžíce
- slanina (na kostičky + proužky na ozdobu) 50 g
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 kus
- pórek (nasekaný na kousky) 1 kus
- brambory 3 kusy
- kořenová zelenina (můžeme použít i rajče) dle potřeby
- zeleninový vývar (horký) 1,5 l
- smetana na vaření 200 ml
- chilli špetka
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- V hrnci necháme rozpustit máslo a vhodíme něj kostičky slaniny i cibuli. Za občasného promíchávání smažíme tak, aby slanina pustila šťávu a cibule zezlátla a změkla.
- Do základu přisypeme pórek i brambory a ostatní zeleninu, důkladně promícháme, aby se všechno pěkně obalilo tukem. Potom hrnec zakryjeme poklicí, stáhneme plamen a necháme asi pět minut dusit. Občas směs promícháme, aby se nic nepřichytávalo ke dnu.
- Přilijeme vývar, osolíme a okořeníme.
- Polévku přivedeme k varu, promícháme a pak zakrytou vaříme asi dvacet minut, aby zelenina změkla. Necháme ji chvíli chladnout, a pokud chceme, můžeme ji v mixéru (nebo pomocí ponorného) rozmixovat dohladka.
- Do polévky přilijeme smetanu a necháme ji na mírném plamení prohřát.
- Ochutnáme, a pokud je to třeba, ještě přidáme sůl, pepř a chilli. Podáváme posypané opraženou slaninou, s křupavým chlebem nebo sýrovými tousty.
Autor receptu: Michal Hruška