Karlovarský knedlík
- rohlík 20
Head
- mrkev 2
Karlovarský knedlík
- vejce 5
- muškátový oříšek
- mléko 1/2 l
Head
- švestková povidla 2 lžíce
Karlovarský knedlík
Head
Postup přípravy
- Rozpustíme si tři lžíce másla a lžíci sádla. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, kterou necháme za stálého míchání zezlátnout. K orestované zelenině přidáme cibuli a kůži ze špeku. Orestujeme a přidáme tři lžíce cukru a ocet, který necháme odvařit. Přidáme povidla a šípkové pyré a znovu orestujeme. Maso, nakrájené na kostky, přidáme k tomuto základu, zarestujeme, osolíme a opepříme. Přidáme koření a bylinky. Podlijeme červeným vínem, zavaříme, podlijeme 800 ml vody a necháme vařit na mírném ohni, bez pokličky až do změknutí masa. Když je maso měkké, vyndáme ho společně s kořením a snítky bylinek. Omáčku zahustíme jíškou a necháme povařit asi 15 minut, zjemníme smetanou. Omáčku dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Vše rozmixujeme se lžící másla dohladka. Přecedíme přes jemný cedník, maso vrátíme zpět.
- Karlovarský knedlík: Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme petržel, koření, žloutky, mléko a máslo. Ušleháme sníh, který jemně přidáme do směsi. Utvoříme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie a vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut.