Toustový chléb
- hladká mouka (Pšeničná) 500 g
- mléko 275 g
- máslo (Rozpuštěné) 50 g
- moučkový cukr 40 g
- vejce 45 g
- sůl 10 g
- sušené droždí 7 g
- vejce (na potření)
- máslo (na vymazání formy)
Vajíčková pomazánka
- vejce natvrdo 4 ks
- tvaroh (Plnotučný) 250 g
- hořčice 1 ml
- majonéza 1 - 2 ml
- sůl
- pepř
- křepelčí vejce (na ozdobu)
pomazánka ze sušených rajčat
- tvaroh (Plnotučný) 250 g
- sušená rajčata 1/2 skleničky
- česnek 2 stroužky
- bazalka
- cherry rajčata (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Masová pomazánka:
na ozdobu
- řeřicha
- žlutá paprika
- okurka (kyselá)
- šunka Plátek
Postup přípravy
- Toustový chléb: Mouku, moučkový cukr, sůl a droždí promícháme v míse, přidáme vlažné mléko a vejce. Těsto prohněteme a pak přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, v robotu to trvá cca 10 minut. Vypracované těsto necháme 120 minut kynout. Formu bohatě vymažeme máslem.
- Vykynuté těsto propracujeme na pomočené pracovní ploše a vytvarujeme v obdélník na cca velikost formy. Horní stranu přetáhneme do středu a utěsníme spáru, dolní stranu přetáhneme opět do středu a utěsníme spáru. Stejně tak pracujeme i s levou boční spárou a pravou boční spárou. Obdélník přehneme v polovině, utáhneme a vložíme do formy. Vzniklý chléb postříkáme rozprašovačem s vodou, přikryjeme fólií a necháme ještě 60 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vykynutý bochník potřeme rozšlehaným vajíčkem. Chleba pečeme asi 50 minut, dokud není vnitřní teplota 87 °C. V půlce pečení můžeme znovu potřít vejcem.
- Vajíčková pomazánka: Do misky dáme tvaroh, hořčici, majonézu, najemno nakrájenou cibulku a promícháme. Dále přidáme najemno nastrouhanou kyselou okurku. Pak přidáme vejce, které protlačíme přes kovové kolečko, zamícháme a dochutíme solí a pepřem. Křepelčí vejce vaříme 2–3 minuty, necháme vychladnout ve studené vodě a do poloviny oloupeme.
- Pomazánka ze sušených rajčat: Tvaroh dáme do misky, přidáme najemno nakrájená sušená rajčata, vylisovaný česnek, najemno nakrájenou bazalku, sůl, pepř a prošleháme mixérem.
- Masová pomazánka: Máslo a konzervované maso musí mít stejnou teplotu. Máslo, maso a hořčici rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem.
- Kompletace kanapek: Plátky toustového chleba opečeme v toasteru a vykrájíme kolečka. Na kolečka přeneseme vzniklé pomazánky a ozdobíme vždy surovinami, které jsou uvedené u každé z pomazánek. Kanapky servírujeme na kanapkových lžících.
Autor receptu: Jan Jirka