Suroviny
- jehněčí koleno 5
- červená cibule 5
- rajčata 4
- česnek 3 stroužky
- červené víno 300 ml
- rozmarýn 3 větvičky
- tuk
- šalvěj
- baby špenát 4 hrsti
- brambory
- česnek 2 palice
- olivový olej
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozpáleném tuku ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku, rozpůlená rajčata a čerstvé bylinky. Kolínka zatáhneme a položíme do pekáčku na cibuli, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Přiklopíme a pečeme dvě až tři hodiny v troubě rozehřáté na 170°C. V polovině pečení ho obrátíme. V této chvíli přidáme česnek, který na šířku rozkrojíme, lehce pokapeme olejem, osolíme.
- Mezitím si na té samé pánvi spaříme špenát a potom ho lehce vmícháme do rozšťouchaných, máslem omaštěných brambor. Základ z pečeného masa propasírujeme, nezahušťujeme, pouze zredukujeme podle potřeby a dochutíme. Ke konci ve šťávě rozpustíme plátek másla, které omáčku zjemní. Už nevaříme! Podáváme se šťouchanými brambory.
Autor receptu: Michal Chalupa