Suroviny
Postup přípravy
- Šalotku si nakrájíme najemno, pancettu na kostičky, přidáme tymián a cuketu na kostičky. Větší hrnec nebo pánev si rozehřejeme s trochou olivového oleje, přidáme pancettu a necháme lehce orestovat, přidáme ještě olej a máslo a vsypeme rýži. Restujeme za stálého míchání, než lehce zprůhlední. Poté přidáme šalotku, nožem rozmáčklý česnek, tymián a necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a necháme ho odvařit. Dále postupujeme přidáváním vývaru a stálým mícháním na středním ohni. Vždy stačí asi sběračka a půl až dvě (rýže se nesmí utopit ani připálit). Vždy, když rýže absorbuje tekutinu, dolijeme další. Po cca 25 minutách ochutnáme. Rýže by měla být „al dente“ tedy měkká na povrchu a lehce tvrdá uprostřed.
- Mezitím, co připravujeme rizoto, si na pánvi orestujeme cuketu a poté ji lehce osolíme a ještě promícháme. Když je rýže hotová, měla by být konzistence krémová. Stáhneme z ohně a vmícháme cuketu, parmazán, máslo a poté promícháme a necháme chvíli odpočinout. Servírujeme na nahřátých talířích.