Suroviny
- hovězí maso 500 g
- sůl 1/2 lžičky
- černý pepř 8 kuliček
- česnek 1 stroužek
- cibule 1 ks
- líbeček
- petržel
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- sádlo 1 lžíce
- celer 1/2
- pórek 1/2
- polohrubá mouka 100 g
- kapusta
- vejce 1 ks
- kedlubna
Postup přípravy
- Maso omyjeme ve studené vodě, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce s vodou a přivedeme k varu a sbíráme pěnu. Ztlumíme plamen, osolíme, opepříme, přidáme rozpůlenou cibuli i se slupkou, polovinu libečku a petrželky a dále vaříme mírným varem. Očistíme a nakrájíme zeleninu, lehce orestujeme na sádle a přidáme do polévky. Na mírném plamení táhneme dvě až tři hodiny.
- Mezitím si smícháme mouku a vejce, necháme chvílí odpočinout a následně nastrouháme na struhadle na nudle. Necháme asi hodinu oschnout, poté uvaříme v osolené vodě. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na kousky, z vývaru sebereme tuk a přecedíme ho přes jemné síto.