Suroviny
- hovězí kosti 1,5 kg
- hovězí maso 500 g
- mrkev 4 kusy
- petržel 4 kusy
- cibule (větší) 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- celer 1 kus
- nové koření dle chuti
- bobkový list dle chuti
- máslo dle chuti
Kapání
- polohrubá mouka 100 g
- vejce 1 kus
- hladkolistá petržel dle chuti
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Polévka
- Do hrnce dáme hovězí kosti, hovězí maso, část zeleniny, přidáme studenou vodu asi 3 litry a koření.
- Přivedeme k varu, posbíráme šum z polévky a vývar táhneme asi 2,5 hodiny.
- Vyndáme zeleninu. Vývar scedíme.
- Nastrouháme si zbylou zeleninu, kterou osmahneme na másle a přidáme do čirého vývaru.
Kapání do polévky
- Hladkou mouku a vejce smícháme dohromady, vznikne tuhé těsto, přidáme nasekanou hladkolistou petržel.
- Těsto nastrouháme na struhadle a přimícháme do polévky, přivedeme k varu a můžeme podávat.
Autor receptu: Martina Vernerová