Suroviny
- hovězí svíčková 1,5 kg
- brambory 2 kg
- špek (z mangalice) 300 g
- máslo 80 g
- slanina 100 g
- fazolky 500 g
- smetana 400 ml
- vývar (nebo bujón) 200 ml
- nakládaný zelený pepř dle chuti
- pažitka dle chuti
- zakysaná smetana dle chuti
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- Brambory očistíme a nakrájíme na kostky, pokapeme olejem, osolíme a vložíme s nakrájeným špekem do trouby. Pečeme 60 minut na 170 °C.
- Na kostky nakrájenou slaninu na pánvi vypečeme a vložíme fazolové lusky, osolíme a opepříme.
- Do vývaru vložíme nakládaný pepř i s vodou, nameleme čerstvý pepř, přivedeme k varu, přidáme smetanu a na mírném ohni zredukujeme do husta.
- Maso odblaníme, nakrájíme na zhruba 3cm proužky (cca 300 g), osolíme a opepříme.
- Na pánvi rozehřejeme kapku olivového oleje a maso zprudka opečeme cca 3 minuty z každé strany.
- Po otočení z první strany přidáme k masu 50 g másla.
- Maso vyndáme a necháme odpočinout, výpek z masa přidáme do již zredukované pepřové omáčky.
Autor receptu: Patrik Štěpánek