Head
- hovězí líčka 1 kg
- sůl
Bramborové pyré
- mléko 250 ml
Head
- olivový olej 4 PL
- celer
- mrkev 4
- petržel 2
- cibule 2
- bobkový list 1
- pepř 5
- nové koření 5
- rozmarýn 1
- tymián 1
- rajčatový protlak 2 PL
- červené víno 1 l
- hovězí vývar 700 ml
- krupicový cukr 1 PL
- hladkolistá petržel 1 PL
Postup přípravy
- Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova. Pak přidáme cibuli a česnek a opékáme dočervena. Přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a mícháme ještě minutu. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.
- Vrátíme do hrnce opečená líčka a zalijeme je vývarem. Přiklopíme a dáme dusit do trouby předehřáté na 140 °C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndáme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dotáhneme solí, pepřem, případně lehounce osladíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme dvě lžíce másla.
- Bramborové pyré: Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Vhodíme je do vroucí vody, osolíme a uvaříme doměkka. Uvařené brambory musí být úplně měkké. Z uvařených brambor slijeme vodu a v odkrytém hrnci je necháme vydýchat. Brambory uzrají a zbaví se přebytečné vody na povrchu. Odpočaté brambory prolisujeme v lisu na brambory do mísy robota. Přidáme máslo a asi polovinu horkého mléka. Nasadíme metlu, zapneme nejnižší rychlost a brambory promícháme. Jakmile se spojí, zvýšíme rychlost na střední a vyšleháme brambory dohladka. Podle potřeby přidáme další mléko a dochutíme solí.