Head
- hovězí líčka 800 g
- cibule 2
- mrkev 350 g
- celer 1/2
- česnek 1
- petržel
- pepř
- tymián
- hovězí vývar
- rozmarýn
- červené víno 300 ml
- rajský protlak 3 lžíce
- nové koření
- sádlo ( - volitelné )
- máslo
Na ozdobu
- kořenová zelenina
- žampion
- máslo
Postup přípravy
- Na rozpáleném tuku osmažíme dozlatova očištěná, opepřená a osolená líčka, poté je vyndáme. Pak přisypeme cibuli a osmažíme dozlatova, na kostičky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu a dále smažíme do zrůžovění zeleniny. Přidáme protlak s rozmačkaným česnekem, vše osolíme, přidáme nové koření, snítku rozmarýnu a tymiánu, přilijeme červené víno a vývar. Vývaru dáme jen tolik, aby byla líčka ponořená, a pak je pod poklicí pomalu dusíme doměkka na mírném plamení za občasného promíchání a podlévání vývarem. Měkká líčka vyndáme, zeleninu s vývarem propasírujeme a líčka do propasírované zeleniny vložíme zpět prohřát. Necháme rozpustit oříšek másla.
- Bramborové pyré: Oloupené uvařené brambory scedíme, dobře rozmačkáme nebo prolisujeme. Přidáme horké mléko se šlehačkou a dobře promícháme, ideálně metlou, aby bylo nadýchané.