Chlupačky
- brambory 750 g
- vejce 1
- polohrubá mouka 250 g
- sůl
Na dokončení
- máslo 250 g
Houby
- sušené houby 3 hrsti
- kmín 1 PL
- sůl
Trhané maso z tajine
- vepřová krkovice 1 kg
- třtinový cukr 1 PL
- mletá sladká paprika 1 PL
- francouzská hořčice 2 PL
- mořská sůl
- černý pepř
- extra virgin olivový olej
- česnek 5 stroužků
- voda 250 ml
Zelí
- bílé kysané zelí 500 g
- cibule 1
- sádlo 1 PL
- anglická slanina 200 g
- cukr
- sůl
Postup přípravy
Chlupačky (chlupaté knedlíky)
- Chlupačky (chlupaté knedlíky): Brambory nastrouháme co nejvíce najemno. Slijeme přebytečnou tekutinu, přidáme vejce, sůl a mouku a zamícháme (konzistence musí být akorát tuhá, takže je možné, že mouku ještě budeme přidáme). Troubu vyhřejeme na 70 °C, vložíme do ní vyšší pekáč a nechá
- me v něm rozpustit celé máslo. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a přes prkénko pomocí příborového nože stíráním házíme do vroucí vzniklé knedlíčky klouzavým pohybem. Až knedlíky vyplavou na povrch, necháme je chvíli povařit a pomocí děrované naběračky je vylovíme a přeneseme do předem připraveného pekáče s máslem, kde je v troubě necháváme prohřát a nasáknout máslem.
Houby
- Den dopředu zalijeme sušené houby s kmínem vodou, aby nám houby změkly.
- Druhý den přidáme sůl a necháme je povařit, dokud houby nejsou zcela měkké na skus.
Trhané maso
- Trhané maso: Krkovici dáme do hrnce tajin. Maso posypeme cukrem a paprikou. Přidáme hořčici, sůl, pepř, olivový olej a vylisovaný česnek. Rukama potřeme po celé ploše masa. Lehce podlijeme vodou.
- Pečeme na 130 °C 3,5 až 4 hodiny. Hotové maso vyndáme z pekáče a pomocí dvou vidliček jej roztrháme.
Zelí
- Cibuli nakrájíme na menší kostičky. Sádlo rozpustíme na pánvi, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a lehce ji opražíme.
- Dále přidáme cibulku. Cibulku necháme zesklovatět. Pak přidáme zelí, necháme vařit a popřípadě dochutíme.
Kompletace
- Chlupaté knedlíky rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny dáme pár lžic vody z vařených hub.
- Zbytek hub slijeme a scezené houby přidáme ke knedlíčkům, zamícháme a dochutíme solí. Do druhé poloviny zamícháme trhané maso a zelí, dochutíme solí a můžeme servírovat.
Autor receptu: Jan Jirka