Suroviny
- jelení kýta 800 g
- drcený jalovec 1/2 PL
- pepř celý 6 kuliček
- nové koření 6 kuliček
- bobkový list 2
- tymián 2 snítky
- rozmarýn 4 snítky
- olej 2 PL
- karotka svazek
- celer 1
- cibule 3
- špek 50 g
- červené víno 200 ml
- sůl
Bramborové špalíčky
- vařené brambory 800 g
- hrubá mouka 350 g
- vejce 2
- sůl
Postup přípravy
- Kýtu odblaníme a omyjeme, osušíme, prošpikujeme polovinou špeku, pak osolíme a okořeníme drcenými jalovčinkami. V pekáči rozehřejeme olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme, poté vyjmeme a ve výpeku rozškvaříme zbylý, na drobno pokrájený špek. Pak přidáme očištěnou karotku a oloupaný a na větší kusy nakrájený celer a osmahneme vše do zlatova. Když je zelenina opečená, přidáme oloupané přepůlené cibule, celé koření, tymián a ještě chvíli opékáme.
- Opečené maso vrátíme do pekáče k osmahnuté zelenině, zalijeme trochou vařící vody a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C pod poklicí do měkka. V průběhu pečení podle potřeby podléváme vodou a vínem, maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Ke konci pečení přidáme k masu snítky rozmarýnu. Když je maso měkké, vyjmeme ho z trouby a necháme asi 10 minut odležet. Potom kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s upečenou zeleninou a přeléváme přírodní šťávou.
- Bramborové špalíčky: Uvařené vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, mouku, sůl a prášek do pečiva, vypracujeme těsto. Těsto vyválíme a rozřežeme na menší kousky. Bramborové špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou.
Autor receptu: Marie Sloupová