Suroviny
- lesní houby 300 g
- olivový olej 2 PL
- cibule (najemno nasekaná)
- česnek (najemno nasekaný) 2 stroužky
- mrkev (nakrájená na kolečka) 2
- řapíkatý celer (nakrájený na malé kousky) 2 stonky
- brambory (nakrájené na malé kousky) 2
- petržel (nakrájená na malé kousky)
- hovězí vývar 1 l
- bobkový list 2
- tymián 1 ML
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- petrželka hrst
Postup
- Očistíme hříbky a nasekáme je na menší kousky. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje a hříbky na něm restujeme přibližně 5–7 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou. Poté je odložíme stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme zbylou lžíci olivového oleje. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a restujeme, dokud nebudou měkké a průhledné (cca 5 minut). Přidáme mrkev, celer, brambory a petržel a pokračujeme v restování dalších 5 minut.
- Přilijeme hovězí vývar a přidáme bobkové listy a sušený tymián. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme polévku jemně vařit přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Do polévky přidáme orestované hříbky a necháme vařit dalších 5 minut, aby se chutě dobře propojily.
- Polévku dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Odstraníme bobkové listy. Polévku nalijeme do misek a posypeme čerstvou nasekanou petrželkou. Podáváme horkou, ideálně s čerstvým chlebem nebo bagetou.
Autor receptu: Lucia Sosna
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!