Suroviny
- hladká mouka 250 g
- cukr 30 g
- plnotučné mléko 125 ml
- olej 100 ml
- žloutek 2
- zakysaná smetana 1/2
- droždí 1/2 kostky
Náplň
Drobenka
Postup
- Do mísy navážíme mouku a cukr, doprostřed nadrobíme droždí a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek, přidáme všechny ostatní suroviny, vypracujeme těsto, trochu posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Po vykynutí lžící těsto rozdělíme na pomoučený vál (asi 12 kousků).
- Z každého kousku rukou uděláme placku, nandáme připravený tvaroh (2 kostky tučného tvarohu, 1 žloutek, cukr dle chuti, vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra). Zabalíme bochánky, položíme je na plech a jemně rozplácneme.
- Doprostřed uděláme důlek, potřeme koláče rozšlehaným vajíčkem, do důlku dáme povidla, posypeme drobenkou a dáme péct na 15–20 minut asi na 170 °C.
Autor receptu: Jaroslava Kučerová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!
Vyzkoušejte také výborné valašské frgály se čtyřmi druhy náplně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pravý valašský frgál se čtyřmi druhy náplně