Suroviny
- vepřová panenka 400 - 500 g
- koření gyros
- olivový olej 2 PL
- sůl 1 PL
- čerstvě namletý pepř 1/2 ML
- máslo 1 PL
Krémová pepřová omáčka
- nakládaný zelený pepř
- máslo 1 PL
- smetana ke šlehání 250 ml
- sůl
Šťouchané brambory s petrželkou a karamelizovanou cibulkou
- brambory (varný typ C) 1,2 - 1,5 kg
- máslo 50 - 70 g
- petrželka svazek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na cibulku
Postup
Předehřejeme troubu na 180 °C. Panenku očistíme od blan a osušíme papírovou utěrkou. Připravíme si marinádu, smícháme olej, gyros koření, sůl, pepř a potřeme celé maso. Zprudka orestujeme panenku na pánvi ze všech stran (cca 1–2 minuty z každé), aby se zatáhla a udělala krásnou kůrčičku.
Dopékáme v troubě na 180 °C asi 10–12 minut (ideální vnitřní teplota pro medium: 63 °C, poté necháme dojít). Necháme odpočinout pod alobalem alespoň 5–7 minut, aby se šťáva udržela uvnitř. Podáváme nakrájené na plátky – krásně růžový střed, šťavnaté maso!
Krémová pepřová omáčka
V menším kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem. Přidáme zelený pepř – pokud chceme výraznější chuť, lehce ho rozmačkáme lžící.
Chvíli orestujeme, přidáme smetanu, promícháme a necháme lehce probublávat 5–10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Šťouchané brambory s petrželkou a karamelizovanou cibulkou
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kusy. Dáme vařit do osolené vody doměkka (cca 20 minut).
Slijeme vodu, přidáme máslo, případně mléko, a rozšťoucháme – ne úplně do kaše, klidně ať zůstanou menší kousky. Dochutíme solí, pepřem a nakonec vmícháme nasekanou čerstvou petrželku.
Karamelizovaná cibulka
Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Rozpustíme máslo s trochou oleje na pánvi (střední teplota), přidáme cibuli, osolíme a můžeme přidat špetku cukru.
Pomalu restujeme cca 20–30 minut, občas promícháme – dokud cibulka nezměkne, nezíská zlatavou až tmavě hnědou barvu a sladkou chuť.
Autorka receptu: Nikola Patočková