Suroviny
- sušené švestky (měkké) 3 hrsti
- červené víno 50 ml
- kuřecí vývar 100 ml
- hořká čokoláda kostka
- švestková povidla 1 PL
- rozmarýn
- tymián
- celer 1
- mrkev 6
- máslo 100 g
- smetana 200 ml
- vepřová panenka 1 kg
- slanina 12 plátků
- olivový olej 50 ml
- sůl
- pepř
Postup
- Jako první si připravíme švestkovou omáčku. Do hrnce dáme polovinu nakrájené slaniny, orestujeme, přidáme povidla a 2 hrsti švestek, které byly alespoň 2 hodiny namočené ve víně. Přilejeme vývar, ale jen tak, aby byly švestky sotva ponořené. Vložíme polovinu tymiánu a rozmarýnu v celých snítkách, pak je budeme vyndávat. Vaříme 10 minut.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti, čtvereček čokolády, 1 dcl vína. Vaříme dalších 5 minut, poté vyndáme tymián a rozmarýn. Po lehkém zchladnutí vše rozmixujeme do jemné omáčky, podle potřeby naředíme vývarem, prohřejeme a nakonec přidáme 20 g másla. Zbylé mrkve oloupeme a ponecháme jim asi 2 cm zelené natě. Smícháme 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a třtinový cukr v misce a mrkve ve směsi dobře obalíme. Odložíme stranou a necháme marinovat, zatímco si rozehřejeme troubu na 180 °C.
- Plech vyložíme papírem na pečení, na něj rozložíme mrkve a pečeme asi 45 minut, za opětovného obracení mrkví. Jsou hotové, když začnou lehce hnědnout. Pak si připravíme pyré. Celer, petržel a 3 mrkve nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. V rendlíku na vyšším ohni necháme zpěnit máslo, ihned přidáme nakrájenou zeleninu, 2 špetky soli a za stálého míchání orestujeme dozlatova. Přilijeme 250 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme teplotu na třetinu a vaříme 15 minut. Přiklopíme poklicí a vaříme dalších 7 minut nebo doměkka. Přilijeme smetanu, promícháme a rozmixujeme. Dle chuti osolíme.
- Na závěr připravíme vepřovou panenku. Tu si rozkrojíme na 3 až 4 válečky. Tenkým nožem do nich prořízneme kapsu a tu vyplníme asi 4 sušenými a ve vínu naloženými švestkami. Tyto válečky osolíme, opepřeme a zabalíme do zbytku slaniny.
- Na pánvi na středním plamení válečky orestujeme zhruba 2 minuty z každé strany. Vložíme opečené špalíčky do trouby zahřáté na 160 °C a pečeme 10 až 15 minut v závislosti na velikosti a tloušťce panenky.
Autor receptu: Karel Pinkas