Suroviny
- hovězí plec
- špek
- kořenová zelenina
- bobkový list
- nové koření
- cukr
- kravské mléko
- hladká mouka
- smetana na vaření
- citrony
- brusinky
- sůl
- pepř
Karlovarský knedlík
- rohlík 10
- petrželová nať 2 PL
- plnotučné mléko hrnek
- vejce 4
- hrubá mouka
- muškátový oříšek
Postup
- Nakrájíme si kořenovou zeleninu na menší kousky, vložíme ji do pekáče, poté si očistíme maso, osolíme ho a prošpikujeme mrkví a špekem, vložíme k zelenině. Dále přidáme sterilovanou zeleninu, bobkový list, nové koření a necháme přes noc marinovat.
- Druhý den ráno vyjmeme maso z nálevu a zeleninu si osmažíme, přidáme cukr, aby nám zkaramelizovala, dále osmažíme maso ze všech stran, přidáme zpět do pekáče a dáme péct zhruba na 180 °C na 3 hodiny.
Karlovarský knedlík
- Rohlíky (ideálně 2 dny staré) nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout, nejlépe do druhého dne. Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu. Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku.
- Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme, a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promícháme, aby se spojily, a přimícháme tuhý sníh. Sáčky, naplněné knedlíkovou směsí a zavázané, vložíme do vroucí vody.
- Vaříme 20 minut a poté je vytáhneme, propícháme je a necháme chvilku odpočinout. Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.
Dokončení
- Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme. Je-li třeba, zahustíme omáčku hladkou moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně po dobu 20 minut), podle potřeby dosolíme.
- Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme citronem a plátkem másla, již nevaříme. Na talíři dozdobíme kouskem citronu, brusinkami a domácí šlehačkou.
Autor receptu: Aleš Planý