Ptáčky
- hovězí maso 5 plátků cca 150 g
- špekáčky 2
- špek
- nakládané okurky 3
- vejce 2
- sůl
- pepř
- plnotučná hořčice
- cibule 2
- sádlo 1-2 PL
- hovězí vývar 500 ml
- hladká mouka 1 PL
- hrubá mouka (na obalení ptáčka)
- smetana ke šlehání
- smetana na vaření
Knedlík
- droždí 1/2 kostky
- vejce
- plnotučné mléko hrnek
- bílé pečivo starší
- hrubá mouka 500 g
Postup
- Uvaříme si vejce natvrdo (podle velikosti plátku masa pak použijeme celé, půlky nebo čtvrtky). Špekáček nakrájíme podélně na nudličky do 1x1 cm, stejným způsobem nakrájíme okurku. Cibulku a špek nakrájíme na kostičky.
- Plátky masa naklepeme tak, aby byly cca 5 mm silné (abychom je po naplnění dokázali snadno zabalit), plátky osolíme a opepříme, potřeme z jedné strany hořčicí a začneme klást vejce, okurku, špekáček, posypeme najemno nakrájenou cibulí a špekem. Ptáčky srolujeme a omotáme pevně nití tak, aby se nemohly během pečení rozevřít. Ptáčky obalíme v hrubé mouce.
- Na velké pánvi (ideálně, aby se vešli všichni ptáčci najednou) rozpálíme sádlo, přidáme zbytek cibule a špeku (množství záleží na každém, já dávám hodně cibule i špeku). Cibuli lehce osmahneme a přidáme ptáčky, které všechny lehce dokola osmažíme, aby se maso zatáhlo.
- Pak zalejeme vývarem (když není, tak klidně vodou) a přendáme do pekáče s víkem nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby péct (cca 200 °C). Občas kontrolujeme a otáčíme, případně podléváme vývarem/vodou. Pečeme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Po upečení ptáčky vyndáme do mísy a zbavíme nití. Omáčku přelijeme do hrnce.
- Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku. Mouky dáváme podle toho, jak chceme mít omáčku hustou (1–2 lžíce by měly stačit). Omáčku zahřejeme a nalejeme do ní připravenou smetanu s moukou, za stálého míchání přivedeme k varu, omáčka by měla zhoustnout. Pokud se zdá moc hustá, ředíme mlékem nebo šlehačkou.
- Omáčku pak rozšleháme ponorným mixérem. Dochutíme solí, pepřem, hořčicí a do hotové omáčky vložíme zpět ptáčky. Nejlepší jsou druhý den, kdy se pěkně rozleží, ale tak dlouho u nás nikdy nevydrží.
Knedlík
- Pečivo nakrájíme na kostičky cca 1 cm. Do mísy, ve které budeme těsto míchat, nasypeme hrubou mouku, přidáme špetku soli a uděláme v mouce dva dolíky. Do jednoho rozklepneme vejce a do druhého rozdrobíme droždí. Droždí zalejeme vodu, aby vznikla kašička. Ohřejeme si hrnek mléka.
- Do mísy nalejeme mléko (přidáváme postupně), aby vzniklo lehce řídké těsto, které poté zahustíme nakrájeným rohlíkem tak, aby vzniklo kompaktní nemazlavé těsto. Když je umícháno, poprášíme ještě lehce hrubou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na 2–3 hodiny kynout.
- Po vykynutí z těsta uválíme 3 šišky, necháme odstát 10–15 minut a vložíme do hrnce s vařící vodou (hrnec 30 cm, výška 30 cm, min. z půlky naplněný vodou). Vaříme cca 20 minut, po 10 minutách je třeba knedlíky otočit. Po vyndání knedlíků je důležité je propíchat špejlí, aby utekla pára a knedlíky zůstaly načechrané. Krájíme nožem, kdo si troufne, může i nití.
Autor receptu: Martin Vavřinka