Suroviny
- vepřová kýta 400 g
- máta 2 snítky
- oregano 4 snítky
- tymián 2 snítky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- olivový olej 4 PL
- špejle
- citrón
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Tzatziki
- salátová okurka 2
- řecký jogurt 200 g
- česnek stroužek
- olivový olej 1-2 PL
- citronová šťáva 1 PL
- kopr 1 PL
- sůl 1 ML
Řecký salát
- rajče (nakrájená na kousky) 2
- salátová okurka (bez jadýrek, nakrájená na plátky) 1
- červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- paprika (nejlépe červená nebo žlutá, nakrájená na kousky)
- feta (nakrájené na kostky nebo ve velkém bloku) 150 g
- černé olivy (ideálně Kalamata) 100 g
- olivový olej 2 PL
- oregano snítka
- sůl
- pepř
Pita chléb
- hladká mouka 2,5 hrnku
- sůl 1 ML
- sušené droždí 3/4 sáčku
- teplá voda hrnek
- olivový olej 2 PL
Postup
- V misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, oregano, mátu, tymián, sůl a pepř. Do marinády vložíme kostky vepřového masa a dobře promícháme. Necháme marinovat alespoň 2 hodiny nebo přes noc v lednici, aby maso nasáklo všechny chutě.
- Pokud používáme dřevěné špízy, před použitím je namočíme na 20 minut do vody, aby se nespálily. Potom špejle protáhneme citronem. Na špízy napícháme marinované kousky masa. Předehřejeme gril na střední teplotu (nebo použijte pánev s grilovací mřížkou).
- Souvlaki grilujeme 8–10 minut, občas je otočíme, dokud nebude maso krásně opečené a propečené. Můžeme je grilovat lehce před doděláním a pak je v předehřáté troubě na 180 °C na 2 minuty dotáhnout.
Tzatziki
- Okurky oloupeme, lžičkou vyškrábneme semínka a nastrouháme a následně necháme v sítku 10 minut vykapat.
- V misce smícháme okurky, jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, kopr, sůl a pepř. Necháme tzatziki vychladit v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě spojily.
Řecký salát
- Všechnu zeleninu nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky, vše zhruba stejně velké a zhruba stejné množství. Z cibule krájíme menší půlměsíčky, opticky budou větší než ostatní zelenina. Fetu nakrájíme na centimetrové kostičky.
- V míse smícháme nakrájenou zeleninu, olivy a sýr. Přidáme olivový olej, oregano, citronovou šťávu (nebo ocet) a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
Pita chléb
- V míse, nebo pekárnou, smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Přidáme teplou vodu a olivový olej a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho vykynout v pekárně nebo na teplém místě asi hodinu a půl.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na pět částí a z každé vyválíme placku. Na rozpálené pánvi nebo grilu pečeme placky asi 2–3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavé a nafouklé.
Autor receptu: Štefan Schwarc
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!