Suroviny
- řepa 500 g
- polníček 1 vanička
- mozzarella 2
- piniové oříšky hrst
- rukola 1 vanička
Zálivka
- balzamikový ocet
- olivový olej
- med 2 PL
- kořenová petržel
- pažitka
- česnek
- Máslo 250 g
- citrony
- sůl
- pepř
Banketky
- kravské mléko 250 ml
- žloutek 1
- sůl 1 ML
- cukr krystal 1 ML
- olej 80 ml
- hladká mouka 640 g
- chia semínka
- sušené droždí 1
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 °C, smícháme si dohromady zálivku. Připravíme řepu, nakrájíme ji na kousky, osolíme, opepříme, zalijeme vodou a dáme péct na 30 minut. Smícháme si zálivku a po upečení řepu servírujeme se saláty na talíř.
- Přidáme rukou roztrhanou mozzarellu, zalijeme zálivkou a přidáme opražená piniová semínka.
Banketky
- Do misky dáme droždí, přidáme lžičku cukru, soli, zalijeme 50 ml vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do větší mísy vsypeme mouku, sůl, cukr, přilijeme vzešlý kvásek a začneme vypracovávat těsto.
- Postupně přiléváme olej i mléko a uhněteme, buď rukou, nebo v robotu. Odstavíme, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 30 minut. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku 1 cm a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm. Ty pak poskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem, hrubou solí, semínky a necháme ještě na plechu 10 minut vykynout. Troubu rozehřejeme na 200 °C a banketky pečeme 15 minut. Změklé máslo smícháme s bylinkami, utřeným česnekem a solí. Dáme do misek.
Autor receptu: Lucie Halimi