Kávový nálev na piškoty
- espresso 2 šálky
- mandlový likér amaretto 50 ml
- tuzemák 50 ml
- cukr krystal 20 g
- horká voda 100 ml
Perníkové mascarpone
- mascarpone 750 g
- žloutek 5
- cukr krystal 50 g
- cukr krystal (na sirup) 70 g
- voda
- mandlový likér amaretto 1 PL
- perníkové koření 1 ML
Maková zmrzlina
- plnotučné mléko 250 g
- smetana 250 g
- cukr krystal 100 g
- glukóza 30 g
- žloutek 5
- mletý mák 1 ML
Švestkové coulis
- švestky 250 g
- agar 2 g
- voda 80 g
- cukr krystal 80 g
- badyán 2
Želé a gel ze svařeného vína
- svařené víno 250 g
- cukr krystal 50 g
- agar 4 g
- perníkové koření na špičku nože
Další
- italské piškoty
- jiné dekorace (čokoládové)
- kakao
Postup
Kávový nálev na piškoty
- V horké vodě rozpustíme cukr, přidáme espresso, rum a Amaretto.
- Promícháme a necháme vychladnout.
Perníkové mascarpone
- Žloutky s 50 g cukru vyšleháme do pěny. Ve hrnci smícháme 70 g cukru s trochou vody a vaříme, dokud směs nezačne jemně bublat.
- Horký sirup pomalu zašleháme do žloutků. Přidáme mascarpone, Amaretto a perníkové koření. Šleháme, dokud nevznikne nadýchaný krém.
Maková zmrzlina
- Mléko společně se smetanou, cukrem, mletým mákem a glukózou svaříme. Žloutky si dáme zvlášť do misky, a když máme mléčnou směs svařenou, lehce teplou směs (zhruba ¼) nalejeme na žloutky a dobře promícháme.
- Poté žloutkovou směs nalejeme k mléčné a za stálého míchání cca 3 minuty svaříme. Hotovou směs nalejeme do misky a dáme do mrazáku.
Švestkové coulis
- Smícháme vodu, cukr, agar a badyán. Přidáme 150 g švestek a vaříme.
- Po dovaření přidáme 100 g mražených švestek, čímž směs ochladíme a zachováme texturu.
Želé a gel ze svařeného vína
- Smícháme všechny ingredience a svaříme. Nalijeme do nádoby vyložené potravinářskou fólií a necháme zatuhnout.
- Část nakrájíme na želé, část rozmixujeme na gel.
Dokončení
- Připravíme kávový nálev, mascarpone, zmrzlinu, coulis a želé podle jednotlivých receptur.
- Vše naaranžujeme na talíř jako rozložené tiramisu.
Autor receptu: Oldřich Holec
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!