Suroviny
- vejce 5
- moučkový cukr 100 g
- hladká mouka 100 g
- pomerančová kůra
- šlehačka 2
- ztužovač šlehačky 3/4 balení
- mražené lesní plody
- mandlové plátky
Sorbet
- jahody 1 kg
- voda 80 ml
- cukr krupice 5 PL
- limetková šťáva
- máta
Postup
- Jako první si připravíme piškotové těsto na roládu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme hutný sníh a žloutky utřeme robotem (šlehačem) do pěny – důležité! Po částech přidáváme prosetou mouku a sníh, až do konce. Tím vznikne nadýchané těsto, které rozetřeme na olejem potřený pečicí papír (používáme zásadně bílý).
- Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 160–180 °C cca 15–20 minut do zlatova. Je nutné těsto ihned stáhnout z pečicího papíru pomocí navlhčené utěrky a nechat ve tvaru zatočené rolády vychladnout.
- Připravíme si zatím hustou šlehačku a mražené ovoce. Vychladlou roládu potřeme vyšší vrstvou do půlky šlehačkou z horní části a klademe rovnoměrně mražené ovoce (je důležité dát mražené, neboť udrží hezky tvar a šlehačku).
- Opatrně zatahujeme roládu a potřeme zbytek rolády šlehačkou, abychom ji hezky spojili. Roládu po zatáhnutí zabalíme do alobalu a dáme do lednice vychladit.
Sorbet z jahod
- Rozmixujeme si na 5 osob 1 kg mražených jahod, v hrnci si svaříme vodu a zalijeme s ní cukr, mícháme, až se rozpustí. Jahody rozmixujeme tyčovým mixérem, zalijeme sirupem z cukru a přidáme šťávu z jedné limety. Sorbet dáme do dvou krabiček a dáme ztuhnout do mrazničky cca na hodinu.
- Před servírováním vychlazenou roládu potřeme novou vyšlehanou šlehačkou, posypeme plátky mandlí a ocukrujeme. K roládě dáme kopeček vychlazeného sorbetu a ozdobíme mátou.
Autor receptu: Věra Patt