Suroviny
- pasírovaná rajčata 400 g
- olivový olej
- smetana na vaření
- slanina 200 g
- zakysaná smetana
- bazalka
- česnek
- červená cibule 2
- mrkev 5
- žlutá paprika 2
- rajče 1 kg
- sůl
- pepř
Postup
- Zeleninu očistíme, mrkev, cibuli a papriku nakrájíme na čtvrtky, rajčata na půlky a vše i s celou hlavou česneku dáme na plech na pečicí papír. Osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme na 45 minut péct do trouby na 180 °C. Mezitím si v mixéru nebo tyčovým mixérem uděláme bazalkový olej.
- Vezmeme čerstvou bazalku a zalijeme ji olivovým olejem, aby byla ponořená, a rozmixujeme. Slaninu si nakrájíme a dozlatova a na středním plameni opékáme do křupava. Upečenou zeleninu dáme do hrnce, česnek vymáčkneme a vaříme na mírném ohni, dokud není mrkev měkká.
- Přidáme bazalku a v mixéru nebo tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Polévku přepasírujeme přes sítko, přivedeme k varu a pomalu vmícháme smetanu. Servírujeme s bazalkovým olejem, zakysanou smetanou a opečenou slaninou.
Autor receptu: Jakub Moulis