Suroviny
- cibule 1 kg
- máslo 80 g
- vývar 1,3 l
- bílé víno 100 ml
- hladká mouka 2 PL
- kajenský pepř 1 ML
- pórek 1 list
- bobkový list 1
- tymián 2 snítky
- zelená petržel 2 stonky
- bageta 1 menší
- tvrdý sýr (Gruyère) 300 g
- sůl 1 ML
Postup
- V troubě nebo toustovači si opečeme plátky bagetky. Budeme potřebovat dva plátky na porci polévky. Bobkový list, tymián a petrželku zabalíme do zelené části listu pórku, seříznuté na cca 10 cm, převážeme tenkým provázkem nebo silnější nití do balíčku.
- Oloupanou cibuli překrojíme podélně a nakrájíme na tenké nudličky. Na středním stupni rozehřejeme ve vyšší pánvi nebo větším rendlíku či kastrolu máslo a přidáme cibuli. Pomalu restujeme cca 10 minut, občas promícháme. Pak přiklopíme pokličkou a necháme cca 5 minut dusit.
- Následně opět pokličku odklopíme a necháme cibuli pomalu zkaramelizovat. Bude to trvat cca 20–25 minut. Ohřejeme si na pomalý stupeň vývar. Zkaramelizovanou cibuli zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme vyrobený balíček s kořením a přilijeme víno. Promícháme, neměli bychom mít v mouce žmolky.
- Víno necháme zcela vyvařit, pak přilijeme ohřátý vývar. Promícháme, ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhneme opět na střední plamen a pozvolna vaříme, s částečně odkrytou pokličkou, dalších 30 minut. Podle potřeby pak znovu dochutíme pepřem i solí.
- Mezitím si rozpálíme v troubě gril. Horkou polévku nalijeme do zapékacích polévkových misek. Do každé misky nahoru na polévku položíme 1–2 kousky opečené bagetky, na ni plátek sýra a navrch ještě nastrouháme sýr.
- Vložíme do rozpálené trouby a pod grilem zapečeme do světlounce hnědé barvy. Misky s polévkou po vytažení z trouby ihned servírujeme, nejlépe na podšálku nebo dezertním talířku.
Autor receptu: Kristian Szinai
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!