Suroviny
- špenát 200 g
- olej 90 ml
- vejce 2
- cukr krystal 60 g
- hladká mouka 160 g
- kypřicí prášek do pečiva
- citronová kůra
- rostlinná šlehačka 250 ml
- měkký tvaroh 250 g
- marmeláda
- ovoce
Postup
- Čerstvý špenát rozmixujeme s olejem do hladka. V míse utřeme vejce s cukrem, přilijeme špenátovou směs, řádně promícháme, přidáme mouku s kypřicím práškem a citronovou kůrou. Důkladně rozmíchanou směsí plníme muffinové papírové košíčky. Vložíme do trouby, předem vyhřáté na 200 °C, a pečeme asi 15 minut.
- Šlehačku vyšleháme dotuha, přidáme tvaroh, osladíme mletým cukrem dle chuti a prošleháme.
- Vychlazené cupcaky shora potřeme domácí marmeládou, pytlíkem se zdobicí trubičkou nastříkáme po celém vrchu šlehačkovou směs. Nakonec naskládáme ovoce. Lze použít i mražené ovoce, ale lepší je čerstvé. Můžeme posypat i nastrouhanou čokoládou. Podáváme mírně vychlazené.
Autor receptu: Dagmar Matušková