Suroviny
- losos 150 g
- listové těsto 50 g
- limetka 1
- listový špenát 100 g
- brambory 200 g
- sůl 1 ML
- česnek 2 stroužky
- jarní cibulka 1 stonek
- máslo 1 PL
- olivový olej 1 PL
- kopr snítka
- vejce 1
- sezamová semínka 1 ML
Postup
- Očištěné brambory nakrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a orestujeme na másle. Doměkka uvařené brambory scedíme, rozšťoucháme je s rozehřátým máslem a přimícháme do nich orestovanou jarní cibulku. Kopr nasekáme najemno a omytou limetku nakrájíme na plátky.
- Lososový steak bez kůže a kostí osolíme hrubou solí, opepříme, posypeme nasekaným koprem a poklademe na něj asi 3 plátky limetky. Listové těsto rozválíme a rozkrájíme na 1,5 cm široké a zhruba 20 cm dlouhé proužky. Proužky naskládáme s rozestupy vedle sebe a položíme na ně připravený lososový steak.
- Proužky přeložíme křížem přes lososa a konce zahneme dospodu, aby nebyly vidět. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pekáček (nebo celokovovou pánev) zlehka potřeme olivovým olejem a asi na 5–7 minut vložíme do trouby předehřáté na 180 °C.
- Česnek nakrájíme na plátky a vložíme ho na pánev s kouskem másla a lžící olivového oleje. Přidáme oprané listy špenátu, osolíme, opepříme a restujeme, dokud nejsou měkké.
- Vymazanou formičkou vytvoříme na talíři komínek ze šťouchaných brambor, na ně dáme kopeček špenátu a opřeme o to upečený steak v listovém těstě. Lehce přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme snítkou kopru.
Autor receptu: Tomáš Brunclík