Suroviny
- hovězí líčka (ideálně telecí) 1 kg
- sádlo 4 PL
- máslo 1 PL
- mrkev 3
- celer 1/2
- červené suché víno 150 ml
- hovězí vývar 1,3 l
- bobkový list
- hladká mouka (na obalení masa)
- sůl
- pepř
Postup
- Líčka odblaníme, osolíme, opepříme a obalíme lehce v hladké mouce. Zprudka dozlatova orestujeme na pánvi/v litinovém hrnci. Vyjmeme z pánve, orestujeme dozlatova zeleninu, maso vrátíme a podlijeme vínem, které necháme vyvařit.
- Poté zalejeme vývarem. Přidáme bobkový list a maso dusíme pod pokličkou do změknutí (2,5–3 hodiny). Měkké maso si dáme bokem, omáčku přecedíme a necháme ji zredukovat, aby byla krásně hustá. Poté opět maso vrátíme zpět. Podáváme s bramborovou kaší.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a v osolené vodě vaříme doměkka. Po uvaření slijeme vodu. Brambory promačkáme lisem na brambory a na mírném ohni do nich zamícháváme horké máslo a horkou smetanu. Šleháme metličkou.
Autor receptu: Iva Dvořáková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!