Těsto
- hladká mouka 500 g
- plnotučné mléko 250 ml
- máslo 100 g
- droždí 4 g
- cukr 70 g
- žloutek 3
- citronová kůra z 1 citronu
- sůl
Drobenka
- máslo 50 g
- cukr krupice 5 g
- hrubá mouka 100 g
Náplň - domácí jablečná povidla
- jablka 2 kg
- cukr krupice 500-700 g
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra z 1 citronu
- vanilkový cukr 2 balíčky
- mletá skořice 2 ML
Postup
- Droždí zasypeme cukrem a počkáme, až se rozpustí. Přidáme mouku a trochu mléka a umícháme kaši, kterou krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě (kaše musí být vlažná, ne horká!). Rozpustíme máslo. Nastrouháme citronovou kůru.
- V mléce rozmícháme 2 žloutky, trochu soli a citrónovou kůru. Ze všech ingrediencí zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Připravíme si drobenku. Z dobře vykynutého těsta vytvoříme kuličky, které naskládáme na pečicí papír na plech.
- Do kuliček vytlačíme podle požadované velikosti důlek dnem skleničky, kterou je nutné mít obalenou moukou, aby se k těstu nelepila. Okraje koláčků potřeme žloutkem. Důlky naplníme domácími povidly a koláče posypeme drobenkou. Pečeme na 180 °C dozlatova.
Náplň – domácí jablečná povidla
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobné kousky. Přidáme 4 lžíce vody a citrónovou šťávu a kůru a dusíme do změknutí.
- Stále mícháme, aby se jablka nepřipálila. Po změknutí jablek přidáme cukr krupici i vanilkový cukr a skořici a vše svaříme na požadovanou hustotu. Pro uchování na delší dobu zavaříme do sklenic.
Autor receptu: Tereza Hanusová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!