Suroviny
Červené zelí
- červené zelí 1 kg
- cibule 1
- červené víno
- ocet
- jablka 1
- olej 2 PL
- hladká mouka 2 PL
- cukr
- sůl
Postup
Červené zelí
- Do hrnce přidáme olej nebo sádlo. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostky a orestujeme ve větším kastrolu dozlatova. Zelí si očistíme a odstraníme vrchní vrstvu listů a taky košťál. Pak ho nakrájíme na nudličky.
- Nyní vložíme nakrájené zelí a zakápneme červeným vínem (pokud chcete), poté podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut, dokud zelí trošku nezměkne. Přidáme trošku jíšky. Tu připravíme tak, že do rozpáleného tuku vhodíme hladkou mouku a necháme ji zpěnit. Hotovou jíšku přidáme k zelí a dobře vše promícháme a dusíme.
- Zelí se nesmí připalovat, případně mírně podlijeme vodou. Dochutíme octem (citronem), cukrem a solí, přidáme nastrouhaná jablka, která v teple změknou.
Kachna
- Kachnu si den předem ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Vezmeme plech, ve kterém budeme péct, a vytvoříme kačence podestýlku. Promázneme kachním sádlem (nebo husím), přidáme trošku vody, česnek, cibuli a měsíčky jablek. Nakrájíme cibuli na plátky a dva plátky cibule vložíme pod každé stehýnko.
- Potom kolem rozložíme česnek a měsíčky jablek. Troubu zahřejeme na 180 °C a na 20 minut vložíme přikryté do trouby, ať se maso zatáhne, pak ztlumíme na 160 °C a každých cca 10 minut poléváme výpekem (pokud nepustí výpek, tak přilijeme trochu vody).
- Po hodině a půl odkryjeme a necháme půl hodinky, ať se nám propeče kůžička. Po celou dobu maso poléváme výpekem, aby se maso nevysušilo.
Autor receptu: Ondřej Bábor