Jablečné lívanečky
- jablka (sladší odrůda) 3
- hladká mouka 250 g
- vejce 2
- plnotučné mléko 300 ml
- cukr 1 PL
- prášek do pečiva 1 ML
- skořice 1 ML
- sůl
- tuk na smažení
- moučkový cukr (na posypání)
Vanilková omáčka
- plnotučné mléko 500 ml
- žloutek 2
- cukr 50 g
- vanilkový extrakt 1 PL
- hladká mouka (nebo kukuřičný škrob) 1 PL
Postup
Jablečné lívanečky
- V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. V jiné misce rozšleháme vejce s mlékem a poté tuto směs přidáme k suchým ingrediencím. Vše důkladně promícháme do hladkého těsta.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Strouhaná jablka lehce vymačkáme, aby pustila trochu šťávy, a přidáme je do těsta.
- Na pánvi rozpustíme trochu másla nebo zahřejeme olej a postupně smažíme malé lívanečky (asi 1–2 polévkové lžíce těsta na každý lívaneček). Smažíme je na střední teplotě z obou stran, dokud nebudou zlatavé a propečené.
- Hotové lívanečky udržujeme teplé v troubě předehřáté na 100 °C, zatímco připravujeme další dávky.
Vanilková omáčka
- Do menšího hrnce nalijeme mléko. Mléko zahřejeme na mírném plameni, dokud nezačne jemně probublávat. Mezitím v misce vyšleháme žloutky s cukrem a moukou, dokud směs nebude světlá a hladká.
- Pomalu vléváme horké mléko do žloutkové směsi, přičemž neustále šleháme, aby se žloutky nesrazily. Poté směs vrátíme do hrnce a na mírném plameni ji za stálého míchání ohříváme, dokud nezhoustne. Pozor, aby se omáčka nezačala vařit.
- Jakmile omáčka zhoustne (měla by mít konzistenci husté smetany), odstavíme ji z ohně a přidáme vanilkový extrakt.
Servírování
- Lívanečky servírujeme teplé, přelité vanilkovou omáčkou.
- Můžeme je navíc posypat moučkovým cukrem, skořicí nebo přidat trochu šlehačky, karamelu, ořechů a ovoce.
Autor receptu: Marie Svobodová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!