Suroviny
- hovězí svíčková
- brambory grenaille
- zelený chřest
- slanina (tenké plátky)
- máslo
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup
Brambory
Brambory typu grenaille si podélně nařežeme tak, aby vznikl klasický „hasselback“ efekt – tedy tenké zářezy téměř do dna.
Zakápneme je olejem, osolíme a dáme péct na 45–50 minut na 180 °C.
Chřest
Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce. Obalíme vždy několik kusů do plátku slaniny.
Nejprve krátce orestujeme na pánvi, pak vložíme na pár minut do trouby k bramborám – jen na zapečení.
Hovězí svíčková
Maso osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi restujeme 3 minuty z každé strany, přidáme máslo, rozmarýn a přeléváme výpekem.
Poté ještě restujeme cca 1 minutu po stranách. Přesuneme do trouby a pečeme při 120 °C po dobu 9 minut. Necháme pak maso chvíli odpočinout.
Houbový dip
Na troše oleje necháme zesklovatět 2 nakrájené šalotky – jen krátce, aby nezhnědly.
Přidáme hrst nakrájených žampionů a zarestujeme.
Autorka receptu: Natálie Puškinová