Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- rostlinný olej 3 PL
- slanina 100 g
- mrkev (nakrájená nahrubo)
- řapíkatý celer
- celer 100 g
- cibule
- česnek stroužek
- rajský protlak 1 PL
- červené víno 750 ml
- hovězí vývar 500 ml
- tymián snítka
- rozmarýn snítka
- bobkový list 2
- máslo 100 g
Na dokončení
- slanina 100 g
- máslo 1 PL
- mrkev
- řapíkatý celer
- žampiony
- petrželka
- sůl
- máslo
- brambory 700 g
- plnotučné mléko 150 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- muškátový oříšek
Postup
- Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a orestujeme. Vyjmeme z hrnce a odložíme stranou. Do hrnce vsypeme slaninu a orestujeme ji. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek. Restujeme. Vmícháme rajčatový protlak a ještě chvíli opékáme. Přilijeme víno a necháme svařit na polovinu.
- Vlijeme vývar, vložíme zpět do hrnce maso, přidáme bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pomalu zakryté dusíme 2–3 hodiny. Průběžně kontrolujeme. Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce. Omáčku přecedíme (zeleninu vyhodíme) a vmícháme do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vložíme do ní maso.
- Slaninu orestujeme na lžíci másla, přidáme pokrájenou mrkev, celer a nakonec i žampiony. Hotové maso podáváme s bramborovým pyré a opečenou zeleninou, ozdobené bylinkami, případně petrželkou.
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Opláchneme je a vložíme do hrnce s teplou osolenou vodou. Brambory přivedeme k varu a vaříme minimálně 15 minut.
- Uvařené brambory scedíme a necháme je asi 3 minuty odkryté, aby se z nich odpařila voda. Pak je dobře rozmačkáme nebo prolisujeme. Vložíme je zpátky do hrnce. Přidáme horké mléko a dobře vše zamícháme. Poté přidáme máslo a šlehačku, nejlépe je pyré míchat metlou, aby bylo nadýchané.
Autor receptu: Natálie Myšková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!