Lokše
- brambory (typu B nebo C (C je nejlepší varianta) ) 400 g
- hladká mouka 130 g
- sůl
Marináda na krkovici
- mletá uzená paprika
- bbq omáčka 4 PL
- hořčice 2 PL
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
Maso
- krkovice 1 kg
- červené zelí
- cibule 1
- červené sterilované zelí
- jablka 2 menší plátky
- cukr krupice
- hladká mouka
- červené víno 150 ml
Postup
- Ideálně den před vařením si připravíme marinádu. Do připravené nádoby přidáme maso (ideálně jeden větší kus) a ochutíme mletou paprikou, 4 lžícemi BBQ omáčky, 2 lžíce hořčice a přidáme pepř a sůl.
- Nádobu přikryjeme a dáme na noc do lednice. Maso zprudka osmažíme po všech stranách a poté ho vložíme s cibulí do trouby a podlijeme 2 hrnky vody. Pečeme cca 4 hodiny na 110–130 °C a průběžně podléváme vodou.
- Mezitím si červené zelí dáme do hrnce a vyvaříme v červeném víně (cca 150 ml). Poté přidáme 4 lžíce cukru a 2 menší plátky jablka. Posolíme a přidáme klidně i kmín (záleží dle chuti). Dusíme cca 20 minut.
Připravíme si zápražku
- Nakrájíme si cibuli nadrobno a osmažíme na mírném plameni na pánvi. Do pánve pak přidáme trochu hladké mouky. Promícháme a počkáme, než nám jíška zhoustne.
- Poté přidáme do zelí a dusíme společně ještě chvíli, dokud nám nezhoustne i zelí. Dip připravíme následovně: do misky si připravíme majonézu a přidáme uzenou papriku dle chuti.
Lokše
- Uvaříme brambory ve slupce, necháme vychladnout a poté je oloupeme a nastrouháme. Přidáme trochu hladké mouky (mouka by měla tvořit v těstu cca 1/4 brambor). Těsto uhněteme a rozválíme (můžeme i rukama), dáme na rozpálenou pánev.
- Na pánvi opečeme cca 2 minuty z každé strany. Servírujeme namazané s dipem (stačí málo). Přidáme trochu masa a červené zelí. Na závěr můžeme přidat nakrájenou jarní cibulku.
Autor receptu: Kristian Szinai
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!