Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hovězí žebro s morkem a vinnou omáčkou
Hovězí žebra patří mezi klasiku, která nikdy nezklame. Pokud ji doplníte o výraznou vinnou omáčku, povýšíte je ovšem ještě o stupeň výš.
do 1 hodiny
4 porce
Sledujte novou kulinární show Teď vaří šéf! se Zdeňkem Pohlreichem každou neděli od 18.00 na Primě!
Všechny recepty z 9. dílu s tématem HOVĚZÍ MASO najdete v novém speciálu, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".
Odkaz
Teď vaří šéf!
Vítejte v kuchařské škole ZDEŇKA POHLREICHA, šité na míru běžné domácí kuchyně. V každém díle předvede Šéf recepty, které dohromady tvoří perfektně sladěné menu.
Suroviny (4 porce)
- kus hovězí žebra o váze cca 1 kg
- morek 2 ks
- Šalotka 3 ks
- Česnek 2 stroužky
- čerevné víno
- Bobkový list
- rostlinný olej
- Máslo
- Sůl
- Pepř
- Rozmarýn
- Tymián
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kus hovězího nasolíme a opepříme ze všech stran. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran orestujeme, až se zatáhne a vznikne kůrka. Ochutíme snítkou rozmarýnu a tymiánu.
- Zatímco se maso peče, nakrájíme najemno tři šalotky a pár stroužků česneku.
- Když je maso opečené, vyjmeme ho z pánve, bylinky odstraníme. Maso dáme do pekáče a dopečeme ho v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut.
- Morek vyndáme z lednice, nakrájíme na centimetrová kolečka, nasolíme a opepříme. Dáme ho do pánve a orestujeme. Na druhé půlce pánve můžeme začít restovat šalotku a česnek. Morek poté vyndáme na talíř a do pánve nalijeme alespoň 2 dl červeného vína. Počkáme, až se alkohol vypaří a omáčku dochutíme bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem. Svaříme zhruba na polovinu. Pak do omáčky zamícháme kousek másla, odstraníme bylinky, podle chuti dosolíme a dopepříme.
- Maso vyndáme z trouby, do pekáčku přidáme morek, aby se trochu prohřál a pekáč přikryjeme alobalem, necháme pár minut stát.
- Maso nakrájíme na plátky, podáváme s morkem a vinnou omáčkou.
Hovězí žebro s morkem a vinnou omáčkou Foto: Hermína / Prima