Suroviny
- houby (očištěné, nakrájené na větší kousky) 400 g
- cibule (nakrájená) 1 lžíce
- česnek (nasekaný nadrobno) 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 20 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžička + lístky na ozdobu
- tymián (čerstvý, nebo špetka sušeného) 2 snítky
- rozmarýn (čerstvý, nebo špetka sušeného) 1 snítka
- balzamikový ocet 1 kapka
- vejce 4 ks
- bílý vinný ocet 10 ml
- citronová šťáva (z půlky citronu)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V hrnci přiveďte k varu přibližně 2 l vody.
- V pánvi zahřejte olej spolu s kouskem másla a přidejte houby. Zakapejte trochou citronové šťávy, přidejte nakrájenou cibulku a vše společně rychle orestujte. Přidejte nasekaný česnek.
- Obsah pánve promíchejte, přidejte tymián, rozmarýn a restujte další 2 minuty. Přidejte nasekanou petrželku a dochuťte balzamikovým octem. Odstavte z plotny.
- Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, dejte do ní připravený ocet. Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlejte vejce. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý). Každé vejce vařte zvlášť.
- Mezitím houby ještě krátce prohřejte a rozdělte na připravené talíře. Ozdobte lístky petrželky, osolte a ke každé porci houbového ragú přidejte jedno ztracené vejce. Ihned servírujte.