Na churros
- Máslo 70 g
- cukr krupice 2 lžíce
- Voda 250 ml
- Sůl 1 špetka
- hladká mouka 120 g
- Vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- olej na smažení
Na skořicový cukr
- mletá skořice 3/4 lžičky
- vanilkový cukr 2 sáčky
Na čokoládu
- smetana ke šlěhání 180 ml
- kvalitní čokoláda 150 g
- hnedý cukr 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
Jsou ideální jako netradiční snídaně a nebo jako rychlý dezert, když vás honí mlsná.
Postup přípravy
- V hrnci smíchejte máslo, cukr, vodu a sůl. Přiveďte k varu, vmíchejte mouku a stáhněte z vařiče. Směs vařečkou míchejte tak dlouho, dokud netvoří kompaktní hmotu, která se nelepí k okrajům hrnce.
- Poté postupně vmíchejte vejce a extrakt a těsto zpracujte, aby bylo hladké a lesklé. Nechte lehce vychladnout.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej. Těsto dejte do cukrářského sáčku s hvězdicovou trubičkou.
- Do oleje na pánvi pomalu a opatrně vytlačujte asi 10 cm dlouhé těsto. Těsto smažte oboustranně několik minut, dokud není do upečeno dozlatova. Pomocí dvou vidliček vytáhněte churros z pánve a nechte okapat na papírovém ubrousku.
- V menší míse smíchejte vanilkový cukr a skořici. V takto připraveném skořicovém cukru postupně obalujte všechny usmažené churros.
- Čokoládu připravte tak, že v hrnci přivedete k varu smetanu. Hrnec sundejte z vařiče a postupně vmíchejte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Přidejte cukr, extrakt a skořici. Pořádně promíchejte.
- Churros se podávají teplé a namáčejí se do připravené čokolády.