Kristina Zábrodská

Příběh velké lásky: Bouda 1883 uspěla i ve světě s chutí Moravy

Je to vždy velká radost, když objevíme malého výrobce, který se nebojí přijít s něčím novým a dokáže tím potěšit své zákazníky. Když jsme na Fresh festivalu narazili na značku Bouda 1883, okamžitě jsme se do ní zamilovali. Ať už sáhnete po tradičních džemech či znojemských okurkách, nebo vyzkoušíte jednodruhová vinná želé či nakládaný chřest, překvapí vás chuť i perfektní zpracování.

„Za domem ve Znojmě máme velkou zahradu a sad plný meruněk. Přemýšleli jsme, jak je všechny zpracovat a napadlo nás je zavařit a přivydělat si tak na dovolenou,“ vzpomíná Zuzana Boudová na léto 2013. Navázali na manželovu rodinnou tradici, Ottův praděda Anton Bouda se v roce 1883 oženil ve znojemském kostele sv. Kříže s Katharinou Jellinek, přestěhovali se do Znojma a měli osm dětí. O rodinu se staral Anton Bouda ze mzdy bednáře a posléze platu sklepmistra, jeho žena zůstala v domácnosti a zavařovala vypěstovanou zeleninu a ovoce.

A právě na Katharinu zavzpomínali Zuzana a Otto Boudovi a k meruňkám postupně přidali další druhy z vlastní zahrady a od vybraných znojemských dodavatelů. Vše zpracovávají ručně, bez použití jakékoliv chemické konzervace, a inspirují se původními recepturami. „Naše babičky používaly poměr ovoce a cukru 1:1, protože cukr je konzervant. V dnešní době je to ale příliš sladké, proto cukru používáme zhruba poloviční množství. Liší se také suroviny, protože dnes je nabídka ovoce, koření a dochucovadel mnohem širší. Novinkou je třeba pektin, který je sice přírodní, ale dříve se nepoužíval, my jím zahušťujeme džemy. Lidé si také rozšiřují obzory ochutnáváním různých delikates, cestováním a objevováním lokálních chutí a my se snažíme jít s dobou,“ usmívá se Zuzana Boudová.

V nabídce najdete nejen džemy z tradičního českého ovoce v klasických i moderních úpravách, třeba jahodový džem se šampaňským nebo džem Štrúdlové jablíčko či Švestky s čokoládou, ale i exotické marmelády jako Pomerančovou s bezem, s ginem, ananasovou či mangovou. Za své pomerančové marmelády si odvezli medaile ze světové soutěže World Marmalade Awards v Británii. Oživují i pozvolna zapomínané odrůdy jako špendlíky, kdoule, šípky, moruše nebo lokální speciality, jako je cibulová marmeláda a džem či želé z vinných hroznů. Dělají je dokonce jednoodrůdové, takže si třeba k Pálavě můžete mazat na sýr džem z Pálavy! V roce 2015 získali na Great Taste Awards nejvyšší ocenění – 3 hvězdy za Želé z ledového vína Rulandské Modré Znovín Znojmo, další hvězdy přibývaly každý rok za další želé. Nechybí samozřejmě nakládané znojemské okurky a okurkový salát, recepturu na okurky vyvíjeli několik let a zdobí je také několik cen. Mezi jejich zeleninové hity se řadí i nakládaná hlíva ústřičná a zelený a bílý chřest, který je krásně křupavý a má křehounké špičky! Za ty loni získali hvězdu na Great Taste Awards a ocenění Česká Chuťovka.

„Nejbližší jsou nám moravské chutě a z území bývalého Rakouska-Uherska, tam pátráme po původních receptech. Moc nových produktů už ale neuvádíme, loni jsme jich udělali 98 druhů. Všechno děláme ručně, třeba sklenice okurek se dotkneme asi 37x, nakládaná zelenina je nejpracnější. Přesto zajímavému ovoci nebo nápadu neodoláme, loni nám zavolala jedna pěstitelka, že nasbírala několik desítek kilogramů bílého rybízu a jestli s ním něco vymyslíme,“ dodává Zuzana Boudová. Na jaře se už těší na sklizeň květů černého bezu, jahod a chřestu. S objednávkou dlouho neváhejte.

PRIMA TIP: „Základem zavařování je čistota a prvotřídní ovoce. Použijte nová víčka a nedotýkejte se jich z vnitřní strany. Sklenice pasterizujte minimálně 20 minut při 80–85 °C,“ radí Zuzana Boudová.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH, www.marmelady-znojmo.cz

Autor článku

Kristina Zábrodská

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty