Suroviny
- vepřová krkovice 1 kg
- rozmarýn 3 snítky
- šalvěj 1 dávka
- bobkový list 3 kusy
- česnek 1 palička
- zelený pepř 5 kuliček
- citronová kůra 1 dávka
- olivový olej 1 dávka
- mořská sůl 1 špetka
- dijónská hořčice 1 dávka
Postup přípravy
1. Krkovici propícháme ze všech stran kovovou jehlicí, do masa vetřeme sůl a stáhneme je potravinářským provázkem.
2. Připravíme si marinádu. Na citronovo-pepřovou sůl potřebujeme jemně nastrouhanou či umletou kůru z citronu, rozdrcený zelený pepř a sůl. Můžeme utřít ve hmoždíři nebo namixovat. Polovinu směsi smícháme s olivovým olejem a potřeme krkovici ze všech stran. Zbytek soli dáme stranou.
3. Do velkého pekáče nalijeme půl litru vody, přidáme rozmarýn, šalvěj a bobkové listy a na tento základ „posadíme“ ochucenou krkovici. Tři čtvrtě hodiny pečeme odkryté v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pak přikryjeme, teplotu snížíme na 150–160 stupňů a pečeme 4–5 hodin. Poté odklopíme a ještě 20 minut grilujeme na 200 stupňů. Pečínku okořeníme zbylou pepřovo-citronovou solí a podáváme s dijonskou hořčicí, křenem a dobrým chlebem.